Inspiration

556 Tip en ven
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Tip en ven
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Føl frygten og gør det alligevel

Føl-frygten-og-gør-det-alligevel

Tidligere på året holdt jeg et foredrag for en stor gruppe medarbejdere i Vestjylland. Dagen efter ringede deres direktør og vi talte lidt sammen. Hurtigt gik op for mig, hvorfor han egentlig ringede: Han skulle holde sin årlige tale til deres sommerfest, havde talerskræk og lod frygten stoppe ham. Mit råd til ham var: “Føl frygten – og gør det så alligevel.”

 

“Fortæl mig hvad der sker med dig, når du nærmer dig scenen?” – spurgte jeg ham. “Det er det samme, der sker hver gang,” – sagde han og fortsatte: “Jeg får fuldstændig svedige hænder, maven vender sig, og min hals snører sig sammen, og så ved jeg, at jeg er ved at bryde sammen!” Hans hurtige vejrtrækning kunne nu høres tydeligere, da han blev tavs. “Hvad sker der for dig, når du taler for flere hundrede mennesker?” – spurgte han forventningsfuld.

 

“Jeg har holdt over 1.000 foredrag, og for mig sker det samme hver gang,” sagde jeg og fortsatte: “Når jeg nærmer mig podiet, og får mikrofon i hånden, får jeg fuldstændig svedige hænder, min mave begynder at vende sig, og min hals snører sig sammen – og så ved jeg, at jeg er parat!”

 

Han blev helt forvirret og spurgte: “Undskyld, hvad var det sidste, du sagde?” Jeg kunne ikke lade være med at grine, og sagde til ham:

 

Din krop reagerer jo helt normalt på den præstation, du har foran dig. Lad være med at tolke det som om du er ved at bryde sammen, men se det som et signal om, at du er ved at være parat. Jeg ville først være rigtig nervøs, hvis jeg en dag gik på scenen uden svedige hænder!”

 

Da jeg startede min virksomhed, sagde jeg til min mor, at jeg glædede mig til den dag, hvor der virkelig ville komme gang i hjulene, så mine bekymringer ville forsvinde. Min mor svarede tørt: “Så vendt til du får børn!”

 

Som mennesker har vi alle sammen adgang til de samme følelser. Der vil altid være frygt, sorg og vrede i livet lige såvel som glæde, begejstring og lidenskab. Uanset om dine rollemodeller er, Dalai Lama, Nelson Mandela, Bill Gates eller Richard Branson kan jeg garantere dig for at de oplever lige så meget frygt, tvivl, glæde begejstring som alle andre.

 

Forskellen ligger derfor ikke følelsen du oplever, men hvordan du vælger at reagere på følelsen.

 

Nogle mennesker såvel som virksomheder oplever frygt, og bliver totalt handlingslammet. Andre mærker frygt og gør det alligevel.

 

Store ledere føler frygten men gør det alligevel. De er ikke frygtløse men modige. Lad være med at bebrejd dig selv over at du har forkerte følelser – men arbejd i stedet på at finde modet til at skride til handling på trods af frygt, tvivl og bekymringer, så vil du nå lige så langt som dine forbilleder.

 

/Martin
– Gudskelov det snart er mandag!

 

, ,


RELATEREDE EMNER

Find dit vendepunkt

Jeg har aldrig søgt energien i noget, som jeg basalt set ikke gad.

Vi er vores drømme. Vi er vores frygt.

Vi udskyder så længe at glæden ved at udskyde overstiger smerten ved at skride til handling.